KRIK Kids

Lekar med barn är ett väldigt tacksamt sätt att umgås på. Barn tycker om att leka. Det viktigaste med arbetet är att barnen får ha kul. Känns det som att lekarna blir otydliga eller att de inte förstår så kan man försöka sitt bästa att demonstrera. Men oftast kan barnen vara glada även om de inte förstår. I huvudsak är det du som ledare som avgör om barnen kommer att ha kul eller inte. Om du tycker att det är kul och skrattar så kommer barnen också att tycka att det är kul. Utstrålar du osäkerhet kommer barnen att känna av det.

Här nedan följer lite tips på lekar man kan använda sig av när man leker med barn som inte pratar samma språk som du.

FRUKTSALLAD

Denna lek kräver stolar. Alla utom en tar varsin stol och formar en tät ring. Den utan stol ställer sig i mitten. Ledaren delar sedan in alla i fyra olika fruktgrupper t.ex. apelsin, äpple, banan och päron. Den som står i mitten ska sen säga en av dessa frukter t.ex. "äpple" då ska alla som är äpple ställa sig upp och snabbt hitta en ny plats och personen i mitten ska försöka få en plats i stolsringen. Personen som står i mitten kan även säga "fruktsallad" och då måste alla hitta en ny plats.

Vill man göra det lite svårare, kan man lägga till att man alltid måste flytta sig om det finns en plats ledig till höger om en. Detta gör att ringen hela tiden rör sig och man måste vara snabb för att få en plats.

KULLVARIANTER

Kull: En är tagare och har som uppgift att ta de andra genom att vidröra någon med handen. De andra springer runt och ska försöka undvika tagaren. Blir man tagen ställer man sig lite bredbent och för att bli befriad måste någon komma och krypa mellan ens ben.

High five-kull: Som vanlig kull men man blir befirad genom att någon ger en high five.

Banankull: Blir man tagen ställer man sig med händerna rakt upp och ihop, som en banan. För att bli befriad måste någon komma och "skala bananen" genom att dra ner personens händer åt varsitt håll.

Korvkull: Blir man tagen ställar man sig med händerna längs kroppen som en korv. För att bli befriad måste två personer komma och ställa sig på varsin sida som bröd och en person måste komma och "smeta på ketchup" i en slingrig rörelse i luften uppifrån och ner.

ETT, TVÅ, TRE RÖTT LJUS

Här ställer sig alla deltagare på ett linje. Ett visst avstånd fram - förslagsvis mot en vägg - står en deltagare med ryggen vänd mot resten av gruppen. Denne räknar “ett, två, tre, rött ljus!” När denne har uttalat “ljus” vänder personen sig om mot gruppen. Alla deltagare har under tiden sprungit i riktning mot räknaren och måste “frysa till is” när denne vänder sig om. Om man råkar röra sig eller inte hinner stanna så att räknaren ser det så får man gå tillbaka till startlinjen. Först fram till räknaren vinner och får räkna. För att förenkla den här leken då man talar olika språk kan man välja att säga “ett, två, tre, Stopp!” istället. Stop är ett internationellt uppfattat ord.

FÖLJA JOHN

Om gruppen är stirrig eller svår att samla kan följa John vara en bra lek. Samla barnen i en ring och börja med några lätta rörelser ståendes (ex armarna upp i luften, klapp, stå på ett ben etc.) Lek sedan spontant med dem. Detta är också ett bra knep när man vill få en grupp barn att lyssna.

DRAGKAMP

Du behöver ett långt rep och två lag. Lagen tar tag i varsin ände av repet och vid given signal ska lagen tävla vem som kan dra det andra laget till sig. Starkast lag vinner.

DANSSTOPP

Alla dansar fritt tills musiken stannar. Då ska alla stå stilla. Rör man sig åker man ut. När en deltagare har åkt ut börjar musiken igen och med det nästa omgång.


HELA HAVET STORMAR

Medan musiken spelar går alla deltagarna runt i en ring runt stolar. När musiken tystnar ska alla deltagare sätta sig ned på varsin stol. Det finns alltid en stol färre än deltagarantalet så när någon har åkt ut så måste man även ta bort en stol. Det betyder att den som inte får någon stol när musiken stoppas åker ut.

(Har man inte tillgång till stolar kan man skapa en ring av ett rep och låta “banan” vara utanför ringen. När musiken slutar sätter man sig ned. Den som sätter sig sist åker ut.)

Klassiska ringdanser så som små grodorna, kycklingdansen.

BOLLEKAR

Bollekar funkar mestadels för alla åldrar men det kan vara utmanande att förklara regler för yngre barn.

HATTLEKEN

Alla sitter i en ring och låter en hatt gå runt till person efter person i ringen. Varje deltagare måste ta på sig hatten innan den får ge den vidare till den som sitter bredvid. En sång eller låt pågår under tiden och när musiken stannar så är det den personen som håller i hatten som åker ut. Leken avslutas med en vinnare.

HUNDEN OCH BENET

Alla sitter i en ring med en person i mitten av ringen. Denne person symboliserar hunden. Alla sitter med händerna bakom ryggen. Hunden får sova medan en sång sjungs “vem har gömt karos ben voff voff voff voff voff” och när sången tystnar är det dags för hunden att vakna och leta efter sitt ben. Under tiden hunden sover går ett föremål runt i ringen och någon håller den bakom ryggen när hunden vaknar. Hunden väljer en person i ringen som hen tror har benet och skäller mot denne som i sin tur måste visa fram sina händer. Om hunden skäller på fel person går hen vidare till en annan person och letar på så sätt tills hen hittat benet.

VISKLEKEN

Den här leken är givetvis utmanande om deltagarna inte talar samma språk. En person börjar viska ett ord till den som sitter bredvid som i sin tur viskar ordet vidare till nästa person. Ordet vandrar på det sätter genom hela ringen till den sista personen som säger ordet högt för att se om det lyckats gå oförvanskat genom ringen.

DUCK DUCK GOOSE

Alla sitter i en ring och en person rör sig utanför ringen. Personen rör vid huvudet på deltagarna i tur och ordning medan hen går utanför ringen. Vid varje klapp säger personen “duck”. Man kan även leka denna lek med en boll. Då lägger personen bollen bakom den deltagare som ska jaga, som i det första fallet blir “goos”